Чай от лайка

Чай от лайка: ползи и приложение

Лайката е първата асоциация на повечето хора, когато чуят думата ‘чай’. Нейните приложения действително са толкова многобройни, че спокойно можем да я наречен универсална. Тя има силно противовъзпалително действие, което повлиява храносмилателния тракт и дихателните пътища. Чаят от лайка помага при подуване на стомаха и облекчава дискомфорта при гастрити и колити. Освен за пиене, запарката от лайка много често се използва за инхалации при настинки. Тя прочиства дихателните пътища и убива болестотворните бактерии. С нея може да се прави и гаргара при възпаления на венците, гърлото или сливиците. Външното ѝ приложение отново е свързано  с противовъзпалителните качества. Може да се ползва за промивка и компрес върху рани, понеже ще предотврати инфекция. Използва се също за промивка на очите при напрашаване. Тъй като убива бактериите и намалява възпалението, лайката е подходяща за компрес при ечемик. Редовната консумация на чай лайка подсилва имунитета. Една чаша от него бързо ободрява и помага за по-лесна концентрация.

 

Чай от лайка за деца

Чаят от лайка може да се дава на деца. Той е добър имуностимулант и през зимните месеци  предпазва от настинки и вируси. Освен това, билката успокоява много бързо. Затова е добра идея да се дава на децата вечер за здрав и спокоен сън. Много родители слагат сухи цветове от лайка в близост до леглото на детето. Това допълнително успокоява и помага за по-бързо заспиване.

 

Как се прави чай от лайка?

В зависимост от целите и приложението, чаят се приготвя с различна наситеност. Стандартната доза за пиене е една супена лъжица на 200 мл вода. Отварата се оставя да ври, докато цветовете не слязат на дъното на съда. След това се прецежда и се подслажда според вкуса, след като изстине леко. Чаят може да се приема по три пъти дневно за възрастни. За инхалация две супени лъжици се слагат в 500 мл вода и се оставя да поври. Смъквате от котлона, навеждате се над съда и покривате главата си с кърпа, за да вдишвате по-голямо количество от парата. Тази процедура се препоръчва и за козметични цели преди почистване на лицето, тъй кат отваря порите.

 

Разгледайте и другите видове билков чай, които предлагаме. Сервирайте ги в оригинални чаши, за да Ви е още по-сладко.

3,00 лв. 2,55 лв.
Базова цена: 2,55 лв.
Моля, изберете: