Дърворезба

Дърворезба

Дърворезба – традиционен български подарък и сувенир

 

Дърворезбата е техника за декоративна обработка на дърво, при която се издълбават различни форми, а резултатът е релефно изображение. Сувенирите от дърворезба са свързани с традициите и фолклора на България. Те винаги намират място в българския дом, тъй като дървото и различните му разцветки са популярен интериорен мотив, който българите предпочитат. Паната от дърворезба са лесни за съхранение и не изискват специални грижи и поддръжка. Те запазват първоначалния си вид и са готови да изпълняват естетическите си функции на практика вечно.

 

Прочети още за сувенирите от дърворезба 

 

Ръчна изработка

Дърворезбата е традиционен подарък, тъй като занаятите заемат съществено място в културата на българите. Ръчната изработка съхранява таланта и сръчността на майсторите, които и до ден днешен използват традиционни похвати и инструменти, като резбарско длето и чукче. Изкуството на тези майстори е символ на приемствеността и българския дух, който присъства в домовете ни чрез традиционните сувенири. Нещо повече, ръчно изработените пана от дърворезба са уникални и това ги прави ценен и оригинален подарък. Изработен по поръчка или с готово изображение, всеки дърворезбован сувенир е единствен по рода си и има свой собствен характер и силно присъствие.

Дърворезба в дома

Сувенирите от дърворезба са подходящи за българските домове не само заради техниката на изработка, но и заради изображенията, които носят. Мотивите, които ще намерите върху тях, са чисто български, като често имат историческа стойност. Това са например Катедралният храм Св. Александър Невски в София и Рилският манастир, които са емблеми на вярата на българина. Някои от културните символи, които присъстват в дърворезбата, са българската роза, статуята на София и възрожденската архитектура.

Дърворезбата става най-популярна през 18-ти и 19-ти век, когато навлиза в архитектурата и интериора на българите. Това е периодът на българското възраждане, в който има силен стремеж към създаване и съхраняване на културната идентичност. Затова и до ден днешен дърворезбата намира място в домовете на българите под формата на традиционни сувенири на достъпни цени, като дърворезбовани стенни пана и други декоративни предмети. Подходящи са за окачване на стена, което не само пести пространство, но е и оригинален акцент, заради релефната си повърхност. От друга страна, при наличие на повече свободно място, предметите от дърворезба отлично допълват класическите секции от интериора, като библиотеки и етажерки.

За хората, които се интересуват от занаятчийство и ръчно изработени предмети, дърворезбата е идеален подарък, понеже ще бъде високо оценена както по естетически, така и по технически причини. Начинаещите в занаятите имат нужда от вдъхновение и качествени примери за изкуството, с което искат да се занимават. Произведенията на българските майстори дърворезбари и зографи имат силата да насърчат начинаещите творци да изучават тези изкуства и да развиват таланта си.

Най-подходящият подарък за чужденци

Дърворезбата е предпочитан подарък от българи за чужденци, защото отлично представя духа на българския бит. Чужденците ценят традиционните български занаяти, понеже творбите имат неоспорима художествена стойност и придават етно очарование на домовете им. За нас, българите, това е отлична възможност да популяризираме културата си, като запознаем и приобщим чужденците към нашите естетически разбирания. Несравнимият уют на българския дом се крие именно в ръчно изработените традиционни сувенири, а подаръците, които носят този уют, винаги изразяват оригиналност и лично отношение, което чужденците ценят.

Изберете сувенир от дърворезба, като разгледате предложенията в сайта ни.

Ако предпочитате да разгледате на живо, адресът ни е гр. София, бул. „Витоша” 28 и Ви очакваме с нетърпение!

Подреди по
ЧАНОВЕ
Запази Българското! Виж повече