Дървени кукли в народни носии

Кукли от дърво с народни носии

Ръчно изработените кукли в български носии са оригинален сувенир от дърво. Всяка една е уникална и е сътворена от български майстор. Тук ще намерите кукли с различен размер, момчета и момичета, които са облечени с различни национални костюми. Предлагаме и комплекти от двойки. Куклите се отварят и във вътрешността си имат мускал с екстракт от българска роза. Това ги прави интересен сувенир за чужденци. Направата им изисква виртуозно майсторство, тъй като всеки един продукт има множество малки детайли, към които се подхожда прецизно и деликатно. Именно вниманието към всяка подробност създава изразителни и нежни лица. Въпреки че си приличат по одеждите, всички кукли са уникални. Всяка една има свое изражение и свое собствено присъствие. По този начин заедно кукличките създават цялостното впечатление за многоликия ни фолклор и безбройните му очарования.

 

Прочети още за куклите в народни носии

 

Дървени кукли с мускал

Както споменахме, всяка кукличка носи във вътрешността си мускалче с българска роза. С други думи, в сърцето на всяка една е България със своите омайващи традиции. Мускалите с розов екстракт от векове са най-разпространения и разпознаваем символ на родината ни. Розата е повод за гордост и начин без думи да изразим своята национална идея. Няма обаче по-подходящ начин да поднесете българската роза, отколкото в сърцевината на тези прелестни кукли. В техния случай несъмнено външния вид е израз и на душевността. Освен че носиите и розата перфектно си подхождат по същност, те са съчетани по този начин и с още една цел. Тя е от практично естество, а именно здравина и безпроблемен транспорт. Ние знаем, че вълнуващата съдба на тези кукли е да пътуват стотици, а много често и хиляди километри до далечни и незнайни земи. Именно затова те са здрави и издръжливи. Те мирно и безгрижни ще пребивават в багажа Ви, докато не достигнат до своята дестинация, колкото и далечна да е тя. Поради това, те са прекрасен подарък и още по-прекрасен начин да споделим частица от прелестната си родина със света.

 

Кукли с носия за подарък

Дървените куклички в народни носии са оригинален подарък за чужденци, както и за сувенир за туристи. Причината е, че те съчетават най-красивите особености на нашия фолклор. Това са на първо място занаятите, които майсторите и до ден днешен пазят живи чрез традициите, към които неотклонно се придържат. Това са същите майстори, които изработват тези предмети на изкуството. Освен това обаче, нека не забравяме народните носии, с които всеки един от персонажите е облечен. Ще намерите кукли с носии от различните краища на България. Разнообразието на модели, цветове и детайли е огромно и няма начин да не намерите своите любимци сред тях. Цвете в косите, пафти и пендари за момичетата, музикален инструмент, бъклица и овчарска гега за момчетата са аксесоарите, които правят препратки към миналото и бита на старите българи. На Вас остава да изберете своите любимци и да ги поръчате за подарък, за да зарадвате близките си и да припомните за цветовете и обаянието на нашия фолклор.

Подреди по
ЧАНОВЕ
Запази Българското! Виж повече