Гюловата ракия, наричана още гюловица, е традиционна българска ракия, която се приготвя в района на Казанлък и Карлово. Тя е елексир, с лек розов аромат, който остава на небцето при преглъщане. Напитка с кристална бистрота и нежни отблясъци. В луксозна картонена опаковка.
Една от най-ревниво пазените тайни в Подбалкана, пък и в цяла България е именно начинът на производство на гюловата ракия. Тя е най-екзотичният и дискретен представител на българските ракии. Безспорен факт е, че се прави от цветовете на маслодайната българска роза. Някогашните майстори я правели от естествената ферментация на листчетата на розовия цвят, без да добавят захар и спирт. Маслодайната роза съдържа до 60% процента фенилетилов алкохол. Казанлъшките производители на ракия от рози твърдели, че те първи въвели двойната дестилация. Днешните технологии умело усъвършенстват рецептата за гюлова ракия, така че да се избегне усещането за напарфюмираност.
Разгледайте и другите продути в електронният магазин на TopGifts в категория Традиционни вкусове!