Икона на Свети Димитър

Свети Димитър

Свети Димитър е един от най-важните светци в Християнството. Той има много драматична история. Димитър е роден в Солун, където е служел на военен пост. Родителите му били прочути в града, тъй като баща му бил градоначалник. Те обаче, въпреки нарежданията на властта, тайно изповядвали християнството и въвели Димитър в неговите учения. Като част от военната му служба, на Димитър било наредено да преследва християните, но самият той бил приел тази вяра и им е помагал. Затова и бива екзекутиран от властите. На мястото, където мощите му са положени, неговите последователи изграждат малка църква. За нея се казва, че е чудотворно място.

На иконите Св. Димитър е представян с копие. В сюжетите на изображенията той пронизва Лий, който е неверник и противник на християните. Този светец е силно почитан на Балканския полуостров. Въпреки че е родом от днешна Гърция, в българската християнска традиция той има важно място.

 

На кого е закрилник Св. Димитър?

Свети Димитър е закрилник на строителите. Според българските традиции, на деня на светията, 26 октомври, приключвали строежите на нови сгради и стопаните им почитали труда на зидарите. Освен това, на тази дата се освещавали новите домове и бивали благославяни. Има много обичаи, свързани с този християнски празник, които включват гадаене каква ще е зимата по поведението на животните и фазата на луната.

 

Православни икони на Св. Димитър

Всички икони, които TopGifts предлага, са изработени според каноните на православното християнство. Символиката е строго съблюдавана във всеки един аспект и детайл на изображението. Като избирате икони от нашия онлайн магазин, можете да бъдете напълно сигурни, че получавате предмети според предписанията на православната църква.

 

Ръчно изработени икони на Свети Димитър

Иконата на Св. Димитър Солунски е 100% ръчно изработена и идва със сертификат. Това включва както обработката на дървото, така и изрисуването на изображението. Иконите са дело на изцяло ръчен процес, което им дава също така и висока художествена стойност. Моля, обърнете внимание на факта, че тази икона се предлага в нашия магазин в различни размери, а именно 10x15 см, 15х21 см, 20х26 см. Изберете размер от падащото меню и вижте неговата цена.

 

Разгледайте и останалите православни икони, които предлагаме. Те са подходящи за подарък за кръщене, имен ден и други празници.

18,00 лв. 15,30 лв.
Базова цена: 15,30 лв.
Моля, изберете: