Плакет с азбука Кирилица сребро

В края на ІХ век в Преслав възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата, която първоначално съдържа 44 букви за 44 звука, за разлика от сегашната азбука с 30 букви. Създадена е от ученика на Св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски.Всяка буква в азбуката има значение. Например, А- "аз", Б- "буки" (букви), В - "веди" (знам) и т.н. Имената на азбуката помагали за нейното по-лесно запомняне. Кирилицата се видоизменя и опростява многократно докато достигне сегашната си форма.

Дълго време глаголицата и кирилицата се употребяват успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.  Днес с кирилицата си служат 300 милиона души по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в. и др.). Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква.

От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.

Посребрен плакет с азбуката Кирилица е оригинален подарък за спомен от България!

Размер на плакета - 5 х 7 см., опакован е в луксозна дървена кутия с размери 10х12 см.

Важно!Всички сувенири от тази серия са сертифицирани от Министерството на Културата и могат да се изнасят извън страната.

199,00 лв. 169,15 лв.
Базова цена: 169,15 лв.
Моля, изберете: