Плакет азбука Кирилица с позлата

Плакет с кирилица за подарък

Плакет с азбуката Кирилица с позлата е оригинален подарък за ценители, бизнес партньори, приятели. С него ще направите добро впечатление на официално събитие. Подходящ е за подарък за преподаватели, за 24 май, както и за всички, които се интересуват от култура. Продъктът е с размери 5х7 см. Опакован е в луксозна дървена кутия с размери 10х12 см. Готов е за подарък.

Важно! Всички сувенири от тази серия са сертифицирани от Министерството на Културата и могат да се изнасят извън страната.

 

Позлатен плакет с азбука

В края на ІХ век в Преслав възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата, която първоначално съдържа 44 букви за 44 звука, за разлика от сегашната азбука с 30 букви. Създадена е от ученика на Св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски.Всяка буква в азбуката има значение. Например, А- "аз", Б- "буки" (букви), В - "веди" (знам) и т.н. Имената на азбуката помагали за нейното по-лесно запомняне. Кирилицата се видоизменя и опростява многократно докато достигне сегашната си форма.

Дълго време глаголицата и кирилицата се употребяват успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.  Днес с кирилицата си служат 300 милиона души по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в. и др.). Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква. От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.

Разгледайте и останалите ни предложения в категория Луксозни подаръци. Там ще намерите впечатляващи и стилни артикули, подходящи за официални поводи.

199,00 лв. 169,15 лв.
Базова цена: 169,15 лв.
Моля, изберете: