Традиционни вкусове

Традиционни вкусове

Традиционни български храни и напитки

Често чуваме, че българите се славят с гостоприемството си. Гостоприемството обаче означава много повече от това човек да обича да приема гости. То всъщност е свързано с желанието да бъдем добри домакини и да отворим вратите и сърцата си за гостите. Добрите домакини споделят дома и трапезата си и правят всичко възможно гостите да се чувстват доволни. Тогава на помощ идват най-обичаните традиционни български храни и напитки, с които да почерпим посетителите.

Прочетете още за традиционните български вкусове

Български подправки – щипка кулинарна традиция

Чарът на националната кухня се крие в подправките. В България те са толкова разнообразни, колко гозби знаят нашите баби. Българските подправки са екологично чисти и много от тях се намират единствено по нашите земи. Именно те правят ястията ни уникални и удивяват чуждестранните посетители с вкуса и аромата си. Комбинациите от подправки са безкрайни, а приложение лесно ще се намери както в народната, така и в чуждестранната кухня.

Традиционно българско вино

Народната трапеза не е пълна без чаша българско вино. То винаги очарова чужденците, защото носи юнашкия характер на българите. Затова виното е и изключително подходящ сувенир, който да напомня за силата и мъдростта на България. Ако търсите подарък за чужденец, сувенирните бутилки са много оригинално решение. Те пресъздават ритуалния характер на виното в българската култура и остават за спомен.

Да си кажем наздраве с гюлова ракия

Прочутата българска роза е извор на красота и нежни аромати. Тя обаче има приложение и в производството на напитки, заради разкошния си аромат. Ракията от рози, по-известна като гюлова ракия, присъства на българската трапеза от векове. В днешно време преоткриваме превъзходното ѝ качество и все повече хора избират да полеят специалните си поводи именно с нея. Ако търсите питие, с което да впечатлите гостите от чужбина, изберете именно напитка от рози. За дамите има и ликьор от рози, чийто изтънчен аромат няма как да остане незабелязан.

Сладко от рози

И като се заговорихме за розите и кулинарното изкуство, няма как да пропуснем конфитюра от рози. Той е сред най-ароматните български десерти. Освен с невероятния си вкус, сладкото от рози изпъква и със здравословните си ползи. Високата концентрация на розови екстракти бори възпаленията и микробите. Затова и бузите руменеят от удоволствие и здраве.

Български десерти - да почерпим в чужбина

Когато пътуваме в чужбина, искаме да занесем нещо със себе си на домакините. От една страна, това е знак на уважение и благодарност за гостоприемството, което проявяват към нас. От друга страна, това е и начин да ги запознаем с България чрез прекрасните ѝ вкусове. Един от най-известните български десерти е тахан халвата. Тя се произвежда от слънчоглед и има неповторим вкус, който не е познат на запад. Друг сладкиш, разпространен в България, е рахат локумът. Разнообразните аромати и неустоимата му сладост ще впечатлят всеки, който го опитва за пръв път.

Разгледайте предложенията за традиционни български храни в нашия онлайн магазин. Посетете ни и на място на адрес гр. София, бул. „Витоша” 28, за да споделим още съвети и идеи за българската трапеза.

марки
Подреди по
ЧАНОВЕ
Запази Българското! Виж повече