Реплика Тракийска маска позлатена

Художествена реплика на златната маска на Терес е уникален, луксозен подарък за ценители! Изработена в умален размер, от мед, със златно покритие.

Златната маска-фиала е едно от най-вълнуващите открития в могилата Светица, в Долината на тракийските царе. Археолозите я откриват в гробница наред с други предмети, датиращи от средата на V в. пр. Хр. Маската е с форма на лице в реален размер, изработена от чисто 23,5 карата злато и тегло 690 гр. Маската е от масивно злато и няма аналог по света. В сравнение с нея прословутата маска на Агамемнон от Микена изглежда като направена от станиол. Маската се смята за един от най-скъпите експонати на планетата.
Предполага се, че е принадлежала на първия тракийски владетел - цар Терес. Той е създателят на Одриското царство - империя, която според гръцки историци в средата на първото хилядолетие пр.н.е. нямала равна на себе си в Европа, по богатство и мощ. Владетелят е бил погребан със златни и сребърни предмети, както и с цялото си бойно снаряжение – броня, меч, копия и пр. и с две огромни амфори, пълни догоре с вино. 

 

Репликата е с размер 3,5 см. х 3,5 см.

Размер на опаковката 9,5 см. х 11,5 см.

Важно! Всички сувенири от тази серия са сертифицирани от Министерството на Културата и могат да се изнасят извън страната.Опакована е в луксозна дървена кутия.

199,00 лв. 169,15 лв.
Базова цена: 169,15 лв.
Моля, изберете: