Троянска керамика

Троянска керамика

Троянска керамика – от трапезата до лавицата

 

Керамиката е един от най-древните занаяти по българските земи. С особено значение за нашия бит и култура се откроява троянската керамика. Тя е прочута с разнообразните си шарки и с майсторлъка, който всеки чирак трябва да овладее, за да може да я направи. Най-характерните съдове, създадени от майсторите в Троян, са чинии, малки и големи говечи, бардучета и стомни. В миналото, а и в днешни дни, съдовете и сувенирите от троянска керамика са изписани с битови мотиви, елементи на народното облекло и природата. Най-характерните за троянското грънчарство шарки са житния клас, който има спрециално място в целия ни фолклор, пеперуда, гайтани, лимби, пауново око и други. Троянската керамика се среща най-вече в гамата на меките земни тонове - жълто, зелено и кафяво. През последните години обаче, с навлизането на модерните школи, цветовете стват по-пъстри и се разработват различни варианти на известната ”троянска шарка”, включващи синия и оранжев цвят. Декорацията на троянските керамични съдове е три основни вида - ангобна, врязана и пластична.

Прочети още за троянската керамика

Независимо в каква цветовата гама, декорация и размер, сувенирите от троянска керамика са чудесен подарък, който можете да направите на близък човек или на себе си, правейки го част от домашния уют. Традициите в грънчарството и керамиката са едни от най-ценните, които българската нация е успяла да запази, и всяко изделие носи в себе си тази приемственост и усещането за топлината на бащиното огнище.

 

Троянска керамика и през 21 век?

 

Нали има порцелан и огнеупорно стъкло? Така е, но кой може да отрече вкусовите качества на боб по манастирски или капама в гювеч от троянска керамика? Идете в някоя хубава кръчма и си поръчайте сирене по шопски. В какво ще Ви го сервират – в гювече от троянска керамика, разбира се! Страхотният вкус на всички наши ястия, сготвени в троянска керамика, се дължи на температурата и налягането, които успяват да се поддържат в тези съдове. Те са единствени по рода си. Манджите на нашите баби също. А какво по-хубаво да си поръсиш вкусната гозба с пипер и солчица директно от паничка или солница от керамика с типично български шарки? Всички познаваме това приятно чувство, както и апетита, който ни подгонва след това.

 

Сувенир от троянска керамика за чужденец

 

Подарете сувенир или съд от троянска керамика на чужденец заедно с кратък разказ относно нашата история и бит. Или най-добре, ако подарявате съд, дайте и рецепти за български гозби, и можете да сте сигурни, че това ще отмести любимата им тенджера. Всеки път, когато хапват или гощават своите гости с храна, приготвена в троянската керамика, чужденците ще се сещат за българското с наслада.

 

Традиционен подарък за дома

 

Уютът, който керамичните и глинените изделия носят е несравним. Това прави троянската керамика един страхотен подарък за всяко българско семейство. Всеки би подарил кухненски робот или принадлежност. Но да подарите сервиз от троянска керамика, не е просто оборудване на кухнята. С троянската керамика подарявате допълнителна емоция, запазвате и предавате традициите, а и си гарантирате едно страхотно преживяване като отидете на гости.

 

Сувенирите от троянска керамика се изработват с голямо майсторство и най-вече желание. Ако търсите нещо, типично българско, с което да обогатите кухнята и уюта у дома или пък търсите как да зарадвате Ваш близък човек, можете да разгледате нашите предложения тук, в сайта, или пък елате на място в нашия магазин, където можем заедно да изберем най-подходящия сувенир за Вашия случай!

Магазинът ни се намира в центъра на град София на булевард "Витоша" 28. На място ще имате възможността да се убедите в качеството на изработка и сме сигурни, че просто няма как да не си вземете нещо красиво, което да отнесете вкъщи или да дадете на скъп човек. Очакваме Ви!

Подреди по
ЧАНОВЕ
Запази Българското! Виж повече