Троянска керамика

Троянска керамика

Троянска керамика – от трапезата до лавицата

 

Керамиката е един от най-древните занаяти по българските земи. С особено значение за нашия бит и култура се откроява троянската керамика. Тя е прочута с разнообразните си шарки и с майсторлъка, който всеки чирак трябва да овладее, за да може да я направи. Най-характерните съдове, създадени от майсторите в Троян, са чинии, малки и големи говечи, бардучета и стомни. В миналото, а и в днешни дни, съдовете и сувенирите от троянска керамика са изписани с битови мотиви, елементи на народното облекло и природата. Най-характерните за троянското грънчарство шарки са житния клас, който има спрециално място в целия ни фолклор, пеперуда, гайтани, лимби, пауново око и други. Троянската керамика се среща най-вече в гамата на меките земни тонове - жълто, зелено и кафяво. През последните години обаче, с навлизането на модерните школи, цветовете стват по-пъстри и се разработват различни варианти на известната ”троянска шарка”, включващи синия и оранжев цвят. Декорацията на троянските керамични съдове е три основни вида - ангобна, врязана и пластична.

Прочети още за троянската керамика

Независимо в каква цветовата гама, декорация и размер, сувенирите от троянска керамика са чудесен подарък, който можете да направите на близък човек или на себе си, правейки го част от домашния уют. Традициите в грънчарството и керамиката са едни от най-ценните, които българската нация е успяла да запази, и всяко изделие носи в себе си тази приемственост и усещането за топлината на бащиното огнище.

 

Троянска керамика и през 21 век?

 

Нали има порцелан и огнеупорно стъкло? Така е, но кой може да отрече вкусовите качества на боб по манастирски или капама в гювеч от троянска керамика? Идете в някоя хубава кръчма и си поръчайте сирене по шопски. В какво ще Ви го сервират – в гювече от троянска керамика, разбира се! Страхотният вкус на всички наши ястия, сготвени в троянска керамика, се дължи на температурата и налягането, които успяват да се поддържат в тези съдове. Те са единствени по рода си. Манджите на нашите баби също. А какво по-хубаво да си поръсиш вкусната гозба с пипер и солчица директно от паничка или солница от керамика с типично български шарки? Всички познаваме това приятно чувство, както и апетита, който ни подгонва след това.

 

Сувенир от троянска керамика за чужденец

 

Подарете сувенир или съд от троянска керамика на чужденец заедно с кратък разказ относно нашата история и бит. Или най-добре, ако подарявате съд, дайте и рецепти за български гозби, и можете да сте сигурни, че това ще отмести любимата им тенджера. Всеки път, когато хапват или гощават своите гости с храна, приготвена в троянската керамика, чужденците ще се сещат за българското с наслада.

 

Традиционен подарък за дома

 

Уютът, който керамичните и глинените изделия носят е несравним. Това прави троянската керамика един страхотен подарък за всяко българско семейство. Всеки би подарил кухненски робот или принадлежност. Но да подарите сервиз от троянска керамика, не е просто оборудване на кухнята. С троянската керамика подарявате допълнителна емоция, запазвате и предавате традициите, а и си гарантирате едно страхотно преживяване като отидете на гости.

 

Сувенирите от троянска керамика се изработват с голямо майсторство и най-вече желание. Ако търсите нещо, типично българско, с което да обогатите кухнята и уюта у дома или пък търсите как да зарадвате Ваш близък човек, можете да разгледате нашите предложения тук, в сайта, или пък елате на място в нашия магазин, където можем заедно да изберем най-подходящия сувенир за Вашия случай!

Магазинът ни се намира в центъра на град София на булевард "Витоша" 28. На място ще имате възможността да се убедите в качеството на изработка и сме сигурни, че просто няма как да не си вземете нещо красиво, което да отнесете вкъщи или да дадете на скъп човек. Очакваме Ви!

Подреди по