Великденска украса: как да декорираме дома

Великденска украса: как да декорираме дома

6 февруари 2020

Великденска украса

 

Наближаването на Великден създава не просто празнично, а истинско пролетно настроение. Навън вече всичко е разцъфнало и цветно, а топлите дни неусетно ни карат да се усмихваме все по-често. На всички ни се иска да пренесем това усещане и в домовете си. Затова днес ще обсъдим как да се настроим за празника и каква великденска украса да подготвим.

 

Пролетна украса за дома

 

Великден е много важен празник за българите и то не просто по религиозни причини. Това е времето, когато се събираме с близките си, с които дълго не сме се виждали. Затова всички искаме да се подготвим подобаващо и да украсим дома, в който нямаме търпение да ги посрещнем. Колкото и интересни и модерни декорации да видим обаче, най-впечатляващи си остават традиционните мотиви. Именно те ще разчувстват дългоочакваните гости и ще ни припомнят народността, която вдъхновява поколения наред.

 

яйца за боядисване

 

Празнично настроение вкъщи

 

Истината е, че празничното настроение идва от хората, с които ще споделим тези вълнуващи дни. Почти всяко българско семейство чака с нетърпение да посрещне свои близки, с които се събира, когато дойдат заветните ваканционни дни. Декорацията е най-красива, когато има кой да ѝ се зарадва. Затова традиционната великденска украса с български елементи е най-добрият избор. Прекрасните обичаи от нашия фолклор предизвикват умиление. Тяхната символика се е изменила през последните десетилетия. Докато преди сме празнували възкресението, в днешно време празнуваме на първо място възможността да прекараме време с най-близките си хора. И тъй като празникът ни припомня да сме благодарни, това е моментът в който ценим искрено споделеното време. Затова и си заслужава да се подготвим добре и да изненадаме любимите хора в духа на българските обичаи.

 

заек великденска украса

 

Традиционна украса за Великден

Традиционната великденска украса, разбира се, започва от кулинарните шедьоври. Уханието на прясно изпечени козунаци е незаменимо за уюта у дома по това време. Дори да нямате възможност сами да приготвите тези сладкиши, можете да поднесете купените по оригинален начин. Това включва красиви чинии и подноси, както и салфетки с тематична декорация. В центъра винаги са боядисаните яйца. Боядисването е най-вълнуващата част от приготовленията, не само за децата, но и за възрастните. Няма как да отречем, че всички се забавляваме искрено и се стараем да направим най-оригинални и неповторими краски. Затова каквито и аксесоари да добавим, те единствено подчертават вълшебството на боядисаните яйца.

 

великденски яйца

 

Великденска украса на дома

За да усетим духа на празника, хубаво е да сложим великденска украса в целия дом. Дори не е напълно тематична, но е важно да включва пролетни мотиви. Започнете подготовката, като сложите свежи цветя във вази. Цветовете и уханието им несъмнено ще промени настроението вкъщи. Добра идея е да си отделите едно специално кътче, където да разположите тематичната декорация. То може да е на холната маса, ако искате да се превърне във фокус на помещението. Ако обаче не разполагате с много свободно пространство, можете да сложите великденската украса зад витрина, на лавица или дори по дължината на перваза. Малката площ на жилището не означава, че трябва да се лишите от аксесоари и великденски дух. Ако това е Вашият случай, изберете аксесоари в една основна разцветка и ги сложете не в центъра, в в периферията на стаята. Така ще запазите простора, като няма да отнемете от откритите пространства.

 

яйца за великден

 

Великденска украса за маса

Великденската украса за маса има много разновидности. Тя включва както чисто декоративни аксесоари, така и съдове и пособия за хранене. Хубавото при нея е, че тя не заема постоянно място, а се разполага на масата само по време на хранене. Нашият съвет е да подходите рационално при избора на тези артикули. Най-добрият вариант е да можете да ги използвате не само веднъж годишно. Търсете съчетание между естетика и функционалност. В противен случай ще се озовете с още вещи, които стоят прибрани и заемат място в продължение на 11 месеца. Великден е традиционен празник. Украсата за него може да се ползва частично например за Коледа, Нова година, имени дни и други събития с фолклорен облик. Какъвто и стил да изберете, ръчно изработените предмети от естествени материали винаги намират достойно място в българския дом.

 

боядисани яйца

 

Бяла традиционна покривка

Да започнем буквално с основата. Покривката за маса служи като фон за всичко, което ще разположите отгоре малко по-късно. Разбира се, има всякакви тематични покривки, но както казахме, те се ползват само веднъж годишно и не са рационална покупка. Вместо това Ви препоръчваме да изберете традиционна покривка с фолклорни мотиви, която ще даде завършеност на цялата трапеза. Хубаво е тя да бъде в светъл цвят, за да изпъкне великденската украса. Бялото е свеж и пролетен нюанс, който ще създаде визуално усещане за простор дори в малката стая. Изберете качествен продукт от плат, който се поддържа лесно. Цените на битовите покривки са достъпни и подобна покупка си заслужава, понеже ще Ви служи многократно.

 

традиционна великденска покривка

 

Традиционни чинии

Няма как да пропуснем и съдовете, в които ще поднесете великденския обяд. Сигурни сме, че ще приготвите впечатляващи български гозби. Те обаче заслужават да бъдат сервирани в традиционна посуда. Чиниите от троянска керамика са перфектен избор в случая. Цената им е ниска, а са много здрави и издръжливи. Ще се съчетаят най-добре с битовата покривка, а и цветовете им са искрящи и празнични. Шарките са разнообразни и напомнят природни елементи, като например слънце, цветя и капки. В зависимост от ястията, които ще поднесете в тях, преценете дълбочината и диаметъра. Ако не искате да правите компромис с детайлите от великденската украса, добавете и чаши в същия стил.

 

великденска чиния от троянска керамика

 

Салфетник и рингове за салфетки с цветя

Салфетниците са много интересен аксесоар, който доста домакинства пренебрегват. Великденската украса обаче може да се допълни по оригинален начин с поставка за салфетки. Флоралните мотиви са задължителни. Все пак това е кулминацията на пролетта. Салфетникът във форма на цвете ще послужи като акцент на трапезата. Добавете също индивидуални рингове за салфетки в същия стил. Един от вариантите е да съчетаете един голям слънчоглед например с по-малки слънчогледи до приборите на всеки гост. Изберете керамични изделия, тъй като са трайни и здрави и създават уютна обстановка.

 

салфетник слънчоглед за великденска украсасалфетник ринг за украса

 

Декоративна лъжица

Както споменахме, великденската украса може да бъде и статична. Такива предмети изпълняват естетическа роля. За да се впишат в пролетния стил, отново Ви препоръчваме да останете на тема цветя. Една интересна идея са декоративните керамични лъжици. Това е свободностоящ аксесоар, който можете да поставите на масата сред приборите или да го сложите за акцент зад витрина. Постарайте се да ги съчетаете с останалите елементи. Тоест, ако вземете салфетник със слънчоглед, добавете и лъжица със същата форма. Поставени в близост до боядисаните яйца, тези артикули създават естествена, традиционна обстановка, която подобава на Великден.

 

керамична лъжица за великденска украса

 

Дървени кукли с носии

Друга великденска украса, която да сложите около яйцата и козунаците, са дървените кукли с носии. Те са пъстри като нашарените яйца и носят усмивки на всички край трапезата. Направени са изцяло ръчно от естествени материали. Затова със сигурност ще се впишат в цялостната концепция. Много чаровно решение е да сложите две кукли – момче и момиче. Този народен елемент припомня красивите ни традиции. Както и с останалите идеи, които Ви даваме, тези дървени кукли са до голяма степен универсални. Те са толкова симпатични, че ще Ви се прииска да не ги прибирате и след края на празненствата. Можете да ги преместите след Великден, за да останат на видно място, без да са във фокуса на стаята или на масата.

 

кукла момиче за великденска украсакукла момче за великденска украса

 

Това са напише предложения как да украсите дома си за Великден. Красотата на декорацията идва тогава, когато има кой да я оцени. Затова екипът на TopGifts Ви пожелава да прекарате празниците сред близките си хора. Вдъхновението за обновяване на домашната обстановка тогава ще дойде само. А когато това стане, ние сме насреща да Ви предложим традиционни български сувенири.

Вижте и останалите статии в нашия блог.

 


Подаръци за майка
5 февруари 2020

Майката е един от най-близките хора. Връзката с нея означава, че тя ни познава чудесно и винаги знае от какво имаме нужда. Когато обаче тя има празник, за нас се оказва трудно да решим как да я зарадваме. Днес ще Ви помогнем да изберете най-милия подарък, с който да изразите своята признателност и ѝ припомните колко държите на нея.

прочети още
Подаръци за 8 март
3 февруари 2020

Официално 8 март е международният ден на жената, емоционално - това е моментът, в който трябва да благодарите на важните жени в живота си за грижата и обичта, с които Ви даряват. Какъв по-хубав начин да го направите от специален подарък по случая.

прочети още

Съставихме напълно реалистичен списък с подаръци за 14 февруари. В него ще намерите предложения за мъже и жени на различна възраст. Подбрахме възможно най-разнообразни варианти, сред които да намерите най-подходящия. Така ще зарадвате любимия човек по начин, който наистина да го очарова и да направи празника на влюбените тази година незабравим.

прочети още

Романтичните изненади са един от най-искрените начини да изразим любовта си. Подготовката и старанието, което влагаме, карат партньора ни да се чувства специален. Не е нужно да има повод, за да зарадвате човека до себе си. Но когато предстои празник и искате да го отбележите подобаващо, със сигурност ще търсите начин да направите интересна изненада.

прочети още

Луксозните подаръци са елегантен начин да поздравим близък и уважаван човек за негов празник. Те са най-доброто решение за важни поводи, от които искаме да остане хубав спомен. В тази статия ще дадем конкретни идеи за луксозни подаръци според човека и събитието, за което са предназначени.

прочети още

Днес идва ред да си поговорим откровено за подаръците за Свети Валентин. В тази статия ще Ви дадем някои недотам популярни препоръки, които ще улеснят избора на подарък и цялата подготовка за празника на влюбените.

прочети още

Жените имат слава на мистериозни и непредвидими. Затова често се оказва трудно да изберем хубав подарък за жена, с който да я изненадаме наистина приятно. Затова решихме да Ви споделим част от опита, който натрупахме с години работа в областта на подаръците. Вярваме, че ще Ви улесним като Ви подшушнем няколко тайни за жените и изненадите.

прочети още

Днес ще поговорим за това как да подберете подходящ подарък за мъж според повода, вида на събитието и най-вече човека, за когото е предназначен. Ще Ви дадем полезни съвети и ориентири, според които да вземете правилно решение и да се представите отлично.

прочети още

С наближаването на всеки празник ни обхващат трескави приготовления. Неотменният ангажимент за всеки от нас е да избере подарък. Близки и далечни роднини и приятели се събират и канят на най-различни събития. Затова е изключително трудно в днешно време да избираме оригинални подаръци всеки път. Изненадите изискват от нас да познаваме добре човека, за когото ги подготвяме, за да знаем как да го зарадваме.

прочети още

Коледа е един от най-вълнуващите празници. Преди да дойде момента да се насладим пълноценно на тези магически дни, първо трябва да преминем през едно изпитание. Това е трудният ежегоден избор на коледни подаръци. Има два типа нагласи спрямо тази задача. Първата е да я смятаме за своеобразно авансово изкупление на забавленията, които предстоят. Мнозина се ужасяват от наближаването на 24 декември и още от началото на месеца биват разтърсвани от спонтанни пристъпи на тревога.

прочети още

Аргановото масло е изключително богато на мастни киселини (най-вече линоленова) и е с високо съдържание на витамин Е. Основните му ползи са в грижата за кожата, косата и ноктите. Немазната му консистенция е подходяща за всеки тип кожа, облекчава при акне и псориазис, защитава епителните клетки от сухота, предпазва кожата на лицето от слънчевите лъчи. Най-забележим е ефектът му в подхранването на косата и ноктите.

прочети още

Ако не обичате колекционирането на магнити и търсите уникални сувенири, тази статия е за вас. Предлагаме голям избор от ръчно изработени подаръци, типично само за България.

прочети още

Най-скъпото етерично масло в света е розовото – един килограм на световните пазари струва между 5500 и 6000 евро.Българската маслодайна роза е с богат и дълготраен аромат. Тя е символ на страната.

прочети още